Eendenborsten met sinaasappel-gembersaus, aardappelpuree en sperziebonen
Ingrediënten :
- 40 g sjalotten, gehalveerd
- 1 teentje knoflook
- 20 g verse gember, gepeld, in dunne schijfjes (2 mm)
- 60 g marmelade van sinaasappels uit Sevilla
of 60 g sinaasappelmarmelade plus 1 el citroensap - 1 snuifje verse tijm (blaadjes)
- 20 g olijfolie
- 20 g balsamico azijn
of 20 g sherryazijn - 50 g porto
- 550 g water
- 1 tl zout
- ¼ tl vers gemalen zwarte peper, volgens smaak
- 2 eendenborsten, ontveld, zonder been (ong. 150-200 g elk) (zie tip)
- 350 g bloemige aardappelen, geschild, in kleine stukken (1 cm)
- ½ tl zoete paprikapoeder
- 30 g boter
- 120 g melk
- ¼ tl vers gemalen zwarte peper, pas aan naar smaak
- 120 - 150 g verse sperziebonen, in stukken (2 cm) indien nodig
Bereiding :
- Doe sjalotten, knoflook, gember, marmelade van sinaasappels uit Sevilla, tijm, olijfolie, balsamicoazijn, porto, 50 g water, ½ tl zout en ¼ tl zwarte peper in de mengbeker en meng 1 min/snelheid 10. Bedek ondertussen de Varoma-tray met bakpapier tot 2 cm over de randen.
- Leg de eendenborsten op de met bakpapier bedekte Varoma-tray en giet de marinade over het vlees. Zet de Varoma-tray in de Varoma-schaal, dek af en zet opzij om te marineren. Maak de mengbeker schoon.
- Giet 500 g water in de mengbeker. Plaats het kookmandje erin, voeg aardappelen toe en stoom 10 min/Varoma/snelheid 1. Ondertussen verwarmt u de oven voor op 50°C en zet u er een serveerschaal in voor de aardappelpuree.
- Plaats de Varoma in positie en stoom 15 min/Varoma/snelheid 1. Verwijder de Varoma. Houd het bakpapier intact, schraap de marinade voorzichtig van de eendenborsten op het bakpapier. Leg de eendenborsten op een bord en zet de Varoma met de marinade en het vleessap opzij om er een saus mee te maken. Besprenkel de eendenborsten met zoete paprika, dek af en houd warm in de oven.
- Controleer of de aardappelen volledig gaar en zacht zijn (zie tip). Verwijder het kookmandje met de spatel en giet het stoomwater weg. Plaats de vlinder op het mes. Doe de gekookte aardappelen, boter, melk, resterende ½ tl zout en ¼ tl peper in de mengbeker en meng 10-15 sec/snelheid 3.5 tot u een gladde massa krijgt. Doe alles in de warme serveerschaal en houd warm in de oven. Maak de mengbeker schoon.
- Giet de marinade en het sap van de eend van de Varoma-tray in de mengbeker. Zet het kookmandje erin, voeg sperziebonen toe en kook 14 min/Varoma/snelheid 1. Verwijder het kookmandje met de spatel en giet de saus in een serveerkan. Snijd de eendenborsten diagonaal in schijfjes en dien heet op met de aardappelpuree, sinaasappel-gembersaus en bonen.
Hints en Trucs
- De saus bij de eend in dit speciale gerecht voor twee is werkelijk uitzonderlijk – de marmelade van sinaasappels uit Sevilla zorgt voor een lichtjes bittere toets waardoor er een mooie balans ontstaat tussen de zoete smaken en de pittige gember. Gebruik gerust traditionele sinaasappeljam of marmelade met extra citroensap indien u de Sevillaanse variant niet kunt vinden. Wanneer u de eend marineert en stoomt, wordt deze mooi zacht. Wilt u graag 4 personen verwennen, bekijk dan zeker onze tip om de portie te verdubbelen.
- Aardappelen moeten volledig gaar en zacht zijn voordat u ze gaat pletten zodat u een romige puree krijgt die niet kleeft en waar geen brokjes in zitten. Kook in stap 4 de aardappelen 5-10 minuten langer indien nodig – de gaartijd hangt af van de aardappelsoort.
- Indien u eendenborsten met vel koopt, moeten deze ongeveer 225-300 g per stuk wegen. Verwijder het vel en vet met een scherp mesje voordat u de eend gaat marineren.
- Eendenborsten kunnen tot 24 uur voor het stomen gemarineerd worden. Doe in stap 2 de eend en marinade in een luchtdichte zak of afgedekte pot en zet in de koelkast. Wanneer de eend en marinade klaar zijn om te bereiden, neemt u ze uit de met bakpapier bedekte Varoma-tray en gaat u verder met het recept.
- Vervang in stap 6 de sperziebonen met groenten naar keuze, bijvoorbeeld wortelen in dunne schijfjes, gehalveerd spruitjes, savooireepjes, in schijfjes gesneden paprika of paksoi. Doe de groenten die het langst moeten stomen als eerste in het kookmandje.
- Wilt u 4 porties maken, gebruik dan 4 eendenborsten, vermenigvuldig de ingrediënten voor het maken van de marinade met 1½, en verdubbel de ingrediënten voor de aardappelpuree en de hoeveelheid bonen. De hoeveelheid water voor het stomen en de instructies van het recept blijven ongewijzigd.

